ZGŁOSZENIE ONLINE

06 maja 2025

SUBSTANCJE DODATKOWE, AROMATY I ENZYMY DO ŻYWNOŚCI - zastosowanie przepisów prawa w praktyce w 2025 roku

6 maja 2025  r. - Online
Godz.: 9:00 - 15:00

 



OPIS  |  KORZYŚCI  |  ADRESACI  |  PROGRAM  |  PRELEGENCI  |  METODY  |  CENA  |  WARUNKI UCZESTNICTWA

 


OPIS SZKOLENIA

Na szkoleniu przedstawimy aktualne przepisy Unii Europejskiej dotyczące substancji dodatkowych do żywności, aromatów i enzymów oraz planowane zmiany w tym zakresie. Szczegółowo omówimy zastosowanie tych przepisów w praktyce a także pokażemy na przykładach konkretnych produktów, jak rozwiązywać najczęściej pojawiające się problemy.
 



KORZYŚCI

  • Zapoznasz się z najnowszymi zmianami prawnymi Unii Europejskiej dotyczące substancji dodatkowych do żywności, aromatów i enzymów w 2025 r.
  • Powiemy Ci o planowanych zmianach w prawie
  • Będziesz wiedział jak zakwalifikować produkt do odpowiedniej kategorii
  • Powiemy Ci, jak w praktyce stosować nowe regulacje
  • Przedstawimy Ci przewodniki Komisji Europejskiej: przewodnik dotyczący zasady przenoszenia oraz przewodnik w zakresie klasyfikacji enzymów
  • Wyjaśnimy Ci wątpliwości i pokażemy kierunki rozwiązywania problemów

 



ADRESACI

  • Producenci i dystrybutorzy preparatów/półproduktów przeznaczonych do stosowania w produkcji żywności
  • Producenci żywności stosujący preparaty/półprodukty
  • Pracownicy organów urzędowej kontroli żywności pełniących nadzór nad prawidłowością stosowania substancji dodatkowych, aromatów i enzymów w preparatach/półproduktach jak również w produktach finalnych

 



PROGRAM

1. Zasady stosowania substancji dodatkowych do żywności:​​​​​

  • Substancja dodatkowa a substancja pomocnicza w przetwórstwie – zasady kwalifikacji, znakowanie w wykazie składników produktu
  • Kategoryzacja produktów spożywczych pod kątem możliwości dodawania substancji dodatkowych, przewodnik Komisji Europejskiej po kategoriach
    i podkategoriach środków spożywczych, przyporządkowanie produktu do odpowiedniej kategorii – studium przypadku ze szczególnym uwzględnieniem produktów złożonych (wieloskładnikowych)
  • Zasada przenoszenia w praktyce – substancje dodatkowe obecne w półproduktach (preparatach) przeznaczonych do produkcji środków spożywczych; substancje przenoszone do produktu końcowego a wykaz składników- przykłady
  • Limity dodatków w substancjach dodatkowych, w aromatach, enzymach oraz w substancjach odżywczych, zasada przenoszenia tych dodatków do środków spożywczych, znakowanie
  • Znakowanie środków spożywczych w zakresie substancji dodatkowych: możliwość pominięcia niektórych substancji dodatkowych wnoszonych na zasadzie przenoszenia, znakowanie oświadczeniami dobrowolnymi typu „bez … np. konserwantów”.


2. Aromaty do żywności, w tym aromaty dymu wędzarniczego:

  • Przegląd legislacji UE w zakresie aromatów do żywności
  • Obowiązki przedsiębiorcy stosującego aromaty dymu wędzarniczego
  • Okresy przejściowe dla aromatów dymu wędzarniczego
  • Wytyczne Komisji Europejskiej w zakresie znakowania środków spożywczych zawierających aromaty, w tym aromaty naturalne oraz aromaty dymu wędzarniczego
  • Stosowanie aromatów a umieszczanie wizerunku składnika na etykiecie


​​​​​​​3. Prace Komisji w zakresie unijnego wykazu enzymów oraz znakowanie środków spożywczych zawierających enzymy:

  • Aspekty prawne stosowania enzymów w produkcji żywności, w tym znakowanie żywności zawierającej enzymy
  • Przewodnik Komisji Europejskiej w zakresie klasyfikacji enzymów (składnik produktu czy substancja pomocnicza w przetwórstwie)
  • Stan prac nad wspólnotową listą enzymów
  • Jakie enzymy można stosować obecnie do żywności?


​​​​​​​4. Q & A - pytania i odpowiedzi
 



PRELEGENCI

Kierownik Pracowni Badania Substancji Dodatkowych do Żywności w Państwowym Zakładzie Higieny - Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego.
Przedstawiciel Polski czynnie uczestniczący w pracach Grup Roboczych Komisji Europejskiej i Rady Unii Europejskiej ds. Substancji Dodatkowych
i Aromatów  oraz Komisji Kodeksu Żywnościowego ds. Substancji Dodatkowych. Jako ceniony ekspert bierze udział w pracach dotyczących tworzonego prawa krajowego i wspólnotowego z zakresu substancji dodatkowych, opracowywaniem opinii i ekspertyz. Stały prelegent prowadzący szkolenia dla Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
 



METODY SZKOLENIA

- Webinarium (transmisja audio-wideo) odbywa się w czasie rzeczywistym w oparciu o popularne narzędzia  np. Zoom, ClickMeeting, Teams
- Bez wychodzenia z domu
- Możliwość zadawania pytań ekspertowi
- By uczestniczyć w szkoleniu wystarczy dostęp do stabilnego łącza internetowego
- Nie jest wymagana instalacja dodatkowego oprogramowania


Sposób postępowania
- Osoby zainteresowane uczestnictwem w szkoleniu przesyłają zgłoszenie przez formularz  online
- Dzień przed terminem rozpoczęcia spotkania, wysyłamy do Państwa: indywidualny link  do zajęć i materiały szkoleniowe
- W dniu szkolenia o wskazanej godzinie uczestnicy logują się wykorzystując przesłany wcześniej link
- Po zakończonym szkoleniu przesyłamy Państwu certyfikat uczestnictwa

 



CENA SZKOLENIA

790 zł netto + 23% VAT za osobę przy zgłoszeniu do 15.04.2025 r.
890 zł netto + 23% VAT za osobę przy zgłoszeniu po 15.04.2025 r.

W cenie szkolenia
Udział w szkoleniu dla jednej osoby, certyfikat, materiały szkoleniowe

 



WARUNKI UCZESTNICTWA

  1. Wpłaty należy dokonać przed szkoleniem na rachunek mBank S.A., nr konta:  53 1140 2004 0000 3702 8044 8473
  2. Przesłanie wypełnionego formularza jest zobowiązaniem do zapłaty.
  3. Brak dokonania płatności przed terminem szkolenia nie oznacza rezygnacji z udziału  w szkoleniu.
  4. Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa z fakturą proforma najpóźniej na 5 dni przed terminem szkolenia.
  5. Osoby, które nie odwołają pisemnie swojego udziału w terminie 5 dni przed szkoleniem lub nie wezmą udziału w szkoleniu, zostaną obciążone pełnymi kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.
  6. Firma DEWAY zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany prelegenta, zmiany miejsca szkolenia oraz do odwołania szkolenia w uzasadnionych przypadkach.
  7. Upoważniamy firmę DEWAY do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.
  8. Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa.

     

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do przyjęcia zgłoszenia. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych
w formularzu zgłoszenia przez DEWAY w związku ze zgłoszeniem na szkolenie, umieszczeniem w bazie danych firmy i przesłaniem informacji handlowej. Administratorem danych osobowych jest DEWAY z siedzibą w Warszawie, ul. Szczęśliwicka 27A/15, 02-353 Warszawa, NIP: 9482067822, REGON: 387040123, email: deway@deway.pl. Jednocześnie zastrzegam sobie prawo do wglądu, usunięcia oraz uaktualnienia umieszczonych danych.

 


 

Uważasz że to szkolenie powinno być zrealizowane jako zamknięte?
Chcesz dopasować program do potrzeb Twojej firmy?

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

 

 

MASZ  PYTANIA ?   ZADZWOŃ  LUB  WYŚLIJ  EMAIL
 

T:  +48 22 633 03 28
E:  szkolenia@deway.pl

UDOSTĘPNIJ 

Copyrights© 2024 DEWAY.  Wszelkie prawa zastrzeżone.

ul. Szczęśliwicka 27A  lok. 15
02-353 Warszawa

NIP   9482067822   
REGON   387040123
DUNS   851651606

Jesteśmy członkiem

Rejestr Instytucji Szkoleniowych
2.14/00263/2020

KONFERENCJE  I  SZKOLENIA  DLA  PRAKTYKÓW