ZGŁOSZENIE ONLINE

09 lipca 2025

Znakowanie żywności - szkolenie: aktualne zagadnienia, interpretacja, kontrole

 

 

9 lipca 2025 r. - Online
Godz.: 9:00 - 15:00

 



OPIS  |  KORZYŚCI  |  ADRESACI  |  PROGRAM  |  PRELEGENCI  |  METODY  |  CENA  |  WARUNKI UCZESTNICTWA

 


OPIS

Podczas spotkania zanalizujemy prawidłowości znakowania środków spożywczych oraz omówimy aktualne wymagania prawne. 
 



KORZYŚCI

  • Dowiesz się jakie są wymagania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011
  • Będziesz wiedział jak interpretować najnowsze przepisy
  • Powiemy Ci o istotnych zmianach w wymaganiach prawnych w zakresie znakowania żywności
  • Pokażemy, jak przygotować etykietę
  • Ocenimy i zinterpretujemy Twoje problemy i odpowiemy na pytania
  • Wyjaśnimy Ci wątpliwości i pokażemy kierunki rozwiązywania problemów

 



ADRESACI

  • Kierownicy Jakości
  • Technolodzy
  • Pracownicy Działów Jakości
  • Pracownicy Działów Marketingu
  • Wszystkie osoby odpowiedzialne za umieszczenie i weryfikację znakowania na produktach spożywczych.

 



PROGRAM

  1. Przepisy dotyczące znakowania żywności. Regulacje na poziomie wspólnotowym i krajowym, w tym m.in.:

    - rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz akty wykonawcza
    ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
    rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych
    - ustawa z dnia 7 maja 2009 r. o towarach paczkowanych
    - rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 20 lipca 2009 r. w sprawie szczegółowych wymagań dotyczących oznakowań towarów paczkowanych
    - rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu i sposobu znakowania niektórych
      grup i rodzajów artykułów rolno-spożywczych kodem identyfikacyjnym partii produkcyjnej
     

  2. Zasady znakowania żywności:
    - prezentacja informacji
    - rzetelność przekazywanych informacji
    - wymogi językowe
     
  3.  Odpowiedzialność przedsiębiorcy za prawidłowe znakowanie produktów spożywczych
     

  4. Na co warto zwrócić uwagę przygotowując etykietę – elementy obowiązkowe
    - nazwa żywności
    - wykaz składników
    - substancje wywołujące alergie lub reakcje nietolerancji
    - ilościowa zawartość składników (QUID)
    - ilość netto 
    - data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia
    - wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia
    - nazwa lub firma i adres podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze
    - kraj lub miejsce pochodzenia, w tym pochodzenie składnika podstawowego
    - instrukcja użycia
    - rzeczywista zawartość objętościowa alkoholu
    - wartość odżywcza 
     

  5. Dobrowolne informacje na temat żywności

    - ogólne zasady umieszczania dobrowolnych informacji
    - zasady umieszczania określenia „Produkt polski”
    - znakowanie informacją odnoszącą się do braku GMO
    -  inne dobrowolne komunikaty, w tym określenie „bezglutenowy”, „naturalny”, „tradycyjny”, „bez laktozy”, itp.
     

  6. Znakowanie produktów bez opakowań i pakowanych przy sprzedaży na życzenie konsumenta
     
  7. Znakowanie żywności nieprzeznaczonej dla konsumenta finalnego – przeznaczonej do przetwórstwa
     
  8. Przewodniki dotyczące znakowania
     
  9. Aktualnie procedowane zmiany dotyczące znakowania żywności
     
  10. Kontrola prawidłowości znakowania żywności – rola Inspekcji JHARS

    - podejście Inspekcji JHARS w trakcie kontroli znakowania
    - rodzaje sankcji za nieprawidłowe znakowanie
    - najczęściej popełniane błędy w znakowaniu

 



PROWADZĄCY

Ceniony ekspert i praktyk który posiada wieloletnie doświadczenie w weryfikacji etykiet i interpretacji prawa żywnościowego. Swoją wiedzą zawodową i naukową wspiera uczestników wydarzeń w praktycznym rozwiązywaniu problemów.
 



METODY SZKOLENIA

- Webinarium (transmisja audio-wideo) odbywa się w czasie rzeczywistym w oparciu o popularne narzędzia  np. Zoom, ClickMeeting, Teams
- Bez wychodzenia z domu
- Możliwość zadawania pytań ekspertowi
- By uczestniczyć w szkoleniu wystarczy dostęp do stabilnego łącza internetowego
- Nie jest wymagana instalacja dodatkowego oprogramowania


Sposób postępowania
- Osoby zainteresowane uczestnictwem w szkoleniu przesyłają zgłoszenie przez formularz  online
- Dzień przed terminem rozpoczęcia spotkania, wysyłamy do Państwa link  do zajęć i materiały szkoleniowe
- W dniu szkolenia o wskazanej godzinie uczestnicy logują się wykorzystując przesłany wcześniej link
- Po zakończonym szkoleniu przesyłamy Państwu certyfikat uczestnictwa

 



CENA SZKOLENIA

790 zł netto + 23% VAT za osobę przy zgłoszeniu do 1.07.2025 r.
890 zł netto + 23% VAT za osobę przy zgłoszeniu po 1.07.2025 r.

W cenie szkolenia
Udział w szkoleniu dla jednej osoby, certyfikat, materiały szkoleniowe

 



WARUNKI UCZESTNICTWA

  1. Wpłaty należy dokonać przed szkoleniem na rachunek mBank S.A., nr konta:  53 1140 2004 0000 3702 8044 8473
  2. Przesłanie wypełnionego formularza jest zobowiązaniem do zapłaty.
  3. Brak dokonania płatności przed terminem szkolenia nie oznacza rezygnacji z udziału  w szkoleniu.
  4. Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa z fakturą proforma najpóźniej na 5 dni przed terminem szkolenia.
  5. Osoby, które nie odwołają pisemnie swojego udziału w terminie 5 dni przed szkoleniem lub nie wezmą udziału w szkoleniu, zostaną obciążone pełnymi kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.
  6. Firma DEWAY zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany prelegenta, zmiany miejsca szkolenia oraz do odwołania szkolenia w uzasadnionych przypadkach.
  7. Upoważniamy firmę DEWAY do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.
  8. Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa 

     

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do przyjęcia zgłoszenia. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych
w formularzu zgłoszenia przez DEWAY w związku ze zgłoszeniem na szkolenie, umieszczeniem w bazie danych firmy i przesłaniem informacji handlowej. Administratorem danych osobowych jest DEWAY z siedzibą w Warszawie, ul. Szczęśliwicka 27A/15, 02-353 Warszawa, NIP: 9482067822, REGON: 387040123, email: deway@deway.pl. Jednocześnie zastrzegam sobie prawo do wglądu, usunięcia oraz uaktualnienia umieszczonych danych.

 


 

Uważasz że to szkolenie powinno być zrealizowane jako zamknięte?
Chcesz dopasować program do potrzeb Twojej firmy?

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

 

 

MASZ  PYTANIA ?   ZADZWOŃ  LUB  WYŚLIJ  EMAIL
 

T:  +48 22 633 03 28
E:  szkolenia@deway.pl

UDOSTĘPNIJ 

Copyrights© 2024 DEWAY.  Wszelkie prawa zastrzeżone.

ul. Szczęśliwicka 27A  lok. 15
02-353 Warszawa

NIP   9482067822   
REGON   387040123
DUNS   851651606

Jesteśmy członkiem

Rejestr Instytucji Szkoleniowych
2.14/00263/2020

KONFERENCJE  I  SZKOLENIA  DLA  PRAKTYKÓW