9 lipca 2025 r. - Online
Godz.: 9:00 - 15:00
OPIS | KORZYŚCI | ADRESACI | PROGRAM | PRELEGENCI | METODY | CENA | WARUNKI UCZESTNICTWA
Podczas spotkania zanalizujemy prawidłowości znakowania środków spożywczych oraz omówimy aktualne wymagania prawne.
- rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz akty wykonawcza
- ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
- rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych
- ustawa z dnia 7 maja 2009 r. o towarach paczkowanych
- rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 20 lipca 2009 r. w sprawie szczegółowych wymagań dotyczących oznakowań towarów paczkowanych
- rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu i sposobu znakowania niektórych
grup i rodzajów artykułów rolno-spożywczych kodem identyfikacyjnym partii produkcyjnej
Odpowiedzialność przedsiębiorcy za prawidłowe znakowanie produktów spożywczych
Na co warto zwrócić uwagę przygotowując etykietę – elementy obowiązkowe
- nazwa żywności
- wykaz składników
- substancje wywołujące alergie lub reakcje nietolerancji
- ilościowa zawartość składników (QUID)
- ilość netto
- data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia
- wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia
- nazwa lub firma i adres podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze
- kraj lub miejsce pochodzenia, w tym pochodzenie składnika podstawowego
- instrukcja użycia
- rzeczywista zawartość objętościowa alkoholu
- wartość odżywcza
- ogólne zasady umieszczania dobrowolnych informacji
- zasady umieszczania określenia „Produkt polski”
- znakowanie informacją odnoszącą się do braku GMO
- inne dobrowolne komunikaty, w tym określenie „bezglutenowy”, „naturalny”, „tradycyjny”, „bez laktozy”, itp.
- podejście Inspekcji JHARS w trakcie kontroli znakowania
- rodzaje sankcji za nieprawidłowe znakowanie
- najczęściej popełniane błędy w znakowaniu
PROWADZĄCY
Ceniony ekspert i praktyk który posiada wieloletnie doświadczenie w weryfikacji etykiet i interpretacji prawa żywnościowego. Swoją wiedzą zawodową i naukową wspiera uczestników wydarzeń w praktycznym rozwiązywaniu problemów.
- Webinarium (transmisja audio-wideo) odbywa się w czasie rzeczywistym w oparciu o popularne narzędzia np. Zoom, ClickMeeting, Teams
- Bez wychodzenia z domu
- Możliwość zadawania pytań ekspertowi
- By uczestniczyć w szkoleniu wystarczy dostęp do stabilnego łącza internetowego
- Nie jest wymagana instalacja dodatkowego oprogramowania
Sposób postępowania
- Osoby zainteresowane uczestnictwem w szkoleniu przesyłają zgłoszenie przez formularz online
- Dzień przed terminem rozpoczęcia spotkania, wysyłamy do Państwa link do zajęć i materiały szkoleniowe
- W dniu szkolenia o wskazanej godzinie uczestnicy logują się wykorzystując przesłany wcześniej link
- Po zakończonym szkoleniu przesyłamy Państwu certyfikat uczestnictwa
CENA SZKOLENIA
790 zł netto + 23% VAT za osobę przy zgłoszeniu do 1.07.2025 r.
890 zł netto + 23% VAT za osobę przy zgłoszeniu po 1.07.2025 r.
W cenie szkolenia
Udział w szkoleniu dla jednej osoby, certyfikat, materiały szkoleniowe
Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do przyjęcia zgłoszenia. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych
w formularzu zgłoszenia przez DEWAY w związku ze zgłoszeniem na szkolenie, umieszczeniem w bazie danych firmy i przesłaniem informacji handlowej. Administratorem danych osobowych jest DEWAY z siedzibą w Warszawie, ul. Szczęśliwicka 27A/15, 02-353 Warszawa, NIP: 9482067822, REGON: 387040123, email: deway@deway.pl. Jednocześnie zastrzegam sobie prawo do wglądu, usunięcia oraz uaktualnienia umieszczonych danych.
Uważasz że to szkolenie powinno być zrealizowane jako zamknięte?
Chcesz dopasować program do potrzeb Twojej firmy?
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI
MASZ PYTANIA ? ZADZWOŃ LUB WYŚLIJ EMAIL
UDOSTĘPNIJ
Copyrights© 2024 DEWAY. Wszelkie prawa zastrzeżone.
ul. Szczęśliwicka 27A lok. 15
02-353 Warszawa
NIP 9482067822
REGON 387040123
DUNS 851651606
Jesteśmy członkiem
Rejestr Instytucji Szkoleniowych
2.14/00263/2020
KONFERENCJE I SZKOLENIA DLA PRAKTYKÓW