ZGŁOSZENIE ONLINE

28 lutego 2024

Bezpieczeństwo zdrowotne opakowań do kontaktu z żywnością - kluczowe aspekty prawne

28 lutego 2024 r. - Online
Godz.: 10:00 - 15:00

 



OPIS  |  KORZYŚCI  |  ADRESACI  |  PROGRAM  |  PRELEGENCI  |  METODY  |  CENA  |  WARUNKI UCZESTNICTWA

 


OPIS SZKOLENIA

Na szkoleniu omówimy w jaki sposób praktycznie wdrożyć aktualne przepisy prawne krajowe i UE dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Przedstawimy wymagania i dokumentację dotyczącą wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością wraz z wynikami badań potwierdzających zgodność wyrobu z aktualnymi przepisami UE. Prześledzimy i przeanalizujemy problemy z jakimi spotykają się przedsiębiorcy.

 



KORZYŚCI

  • Pokażemy Ci przykładowe dokumenty
  • Rozwiążemy  zgłoszone przez Ciebie problemy
  • Poznasz wymagania jakie muszą spełniać wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
  • Będziesz przygotowany  do praktycznego zastosowania zdobytej wiedzy w badaniach migracji oraz opracowywaniu i weryfikacji wymaganych dokumentów 
  • Nabędziesz umiejętności interpretowania aktualnych przepisów prawa krajowego i UE dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (opakowań, elementów maszyn, materiałów do bezpośredniego i pośredniego kontaktu z żywnością)
  • Powiemy Ci jak przygotować się do kontroli organów kontrolujących materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością

 



ADRESACI

  • Producenci żywności
  • Producenci, importerzy i dystrybutorzy materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (technolodzy, specjaliści, kierownicy i pracownicy służb kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności)
  • Pracownicy laboratoriów wykonujących badania materiałów opakowaniowych

 



PROGRAM

1. Rozporządzenie ramowe (WE) nr 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

  • Definicja materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
  • Przykłady materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
  • Wymagania ogólne dla materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością
  • Znakowanie
  • Identyfikowalność (system traceability)
  • Procedura udzielania zezwoleń unijnych na nowe substancje
     

2. Dokumenty potwierdzające zgodność materiałów do kontaktu z żywnością z przepisami UE 

  • Deklaracja zgodności - cel wystawienia dokumentu, aktualizacja dokumentu
  • Deklaracja zgodności, dokumenty uzupełniające –informacje jakie powinny zawierać
  • Deklaracja zgodności i dokumenty uzupełniające - urzędowa kontrola
  • Przekazywanie deklaracji zgodności i dokumentów uzupełniających w całym łańcuchu dostaw
  • Obowiązki przedsiębiorców w odniesieniu do posiadania i dysponowania deklaracją zgodności i dokumentami uzupełniającymi 
  • Przykłady podmiotów działających na rynku materiałów do kontaktu z żywnością, którzy pełnią różne role 
     

3. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością z późn. zm.

  • Ostatnie zmiany Rozporządzenia 10/2011 oraz planowane zmiany 
  • Wymagania w zakresie składu chemicznego, wykazy substancji dozwolonych do stosowania
  • Limity migracji globalnej i specyficznej
  • Badania migracji globalnej i specyficznej: dobór płynów modelowych i warunków badania
  • Zastępcze płyny modelowe
  • Dobór zakresu badań w zależności od rodzaju materiału i przeznaczenia wyrobu
  • Ocena zgodności z limitami migracji i ich praktyczna interpretacja
  • Substancje dodane w sposób niezamierzony (NIAS) – ocena ryzyka
  • Najnowsze zmiany do rozporządzenia – nowe substancje i limity migracji
  • Biotworzywa – przykłady, wymagania prawne, badania
  • Wyroby melaminowe i bambusowo-melaminowe - badania
     

4. Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/213 z dnia 12 lutego 2018 r. w sprawie stosowania bisfenolu A w lakierach i powłokach przeznaczonych do kontaktu
     z żywnością

  • Limit migracji bisfenolu A, badania migracji
  • Wymagania dla lakierów i powłok w zakresie migracji bisfenolu A 
  • Deklaracja zgodności dla materiałów powlekanych – wzór dokumentu

 

5. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do
     kontaktu z żywnością

  • System GMP w produkcji i dystrybucji opakowań żywności
  • Systemy jakości
  • Zasady GMP w odniesieniu do zadrukowanych opakowań żywności
     

6. Nowe Rozporządzenie Komisji (UE) nr 2022/1616 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych
     do kontaktu z żywnością 

  • Zagrożenia związane ze stosowaniem tworzyw sztucznych z recyklingu do kontaktu z żywnością
  • Recykling mechaniczny pokonsumenckiego PET
  • Recykling z obiegu zamkniętego
  • Wymagania dotyczące dokumentacji, zaleceń i znakowania
  • Wymagania dotyczące dekontaminacji
  • Monitorowanie i zgłaszanie poziomów zanieczyszczeń
  • Procedura udzielania zezwoleń unijnych na procesy recyklingu 
  • Rejestr autoryzowanych procesów recyklingu
  • Deklaracja zgodności

 

7. Wymagania dla materiałów, dla których nie określono w przepisach wymagań szczegółowych, w tym obowiązkowa dokumentacja dla

  • Papieru i tektury
  • Stali nierdzewnej
  • Aluminium
  • Szkła
  • Gumy, silikonu
  • Farb drukarskich, lakierów i powłok itp.
     

8. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 450/2009 w sprawie aktywnych i inteligentnych opakowań do żywności

  • Przykłady aktywnych i inteligentnych materiałów, wymagania ogólne
  • Wymagania szczegółowe, procedura uzyskiwania unijnego zezwolenia na stosowanie substancji stanowiących składnik aktywny w materiale lub wyrobie
  • Opinie EFSA dotyczące m. in. podkładek absorpcyjnych pod mięso
  • Deklaracja zgodności
  • Znakowanie
     

9. Zagrożenia wynikające z migracji substancji szkodliwych dla zdrowia

  • Tworzyw sztucznych
  • Metali
  • Papieru i tektury (w tym z makulatury – oleje mineralne)
  • Farb drukarskich
  • Wyrobów powlekanych powłokami organicznymi (bisfenol A)
  • Wyrobów gumowych
  • Wyrobów i powłok ceramicznych 
  • Klejów

 



PRELEGENCI

Przedstawiciel Polski w EFSA (Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności). Ekspert w Komisji Europejskiej ds. materiałów do kontaktu z żywnością. Opracowuje akty prawne z zakresu bezpieczeństwa materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Kierownik pracowni oceny materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego – PZH). Autor wielu publikacji naukowych.
 



METODY SZKOLENIA
(tylko dla formuły online)

- Webinarium (transmisja audio-wideo) odbywa się w czasie rzeczywistym w oparciu o popularne narzędzia  np. Zoom, ClickMeeting, Teams
- Bez wychodzenia z domu
- Możliwość zadawania pytań ekspertowi
- By uczestniczyć w szkoleniu wystarczy dostęp do stabilnego łącza internetowego
- Nie jest wymagana instalacja dodatkowego oprogramowania


Sposób postępowania
- Osoby zainteresowane uczestnictwem w szkoleniu przesyłają zgłoszenie przez formularz online
- Dzień przed terminem rozpoczęcia spotkania, wysyłamy do Państwa indywidualny link do zajęć i materiały szkoleniowe
- W dniu szkolenia o wskazanej godzinie uczestnicy logują się wykorzystując przesłany wcześniej link
- Po zakończonym szkoleniu przesyłamy Państwu certyfikat uczestnictwa

 



CENA SZKOLENIA

799 zł netto + 23% VAT za osobę przy zgłoszeniu do 14.02.2024 r.
899 zł netto + 23% VAT za osobę przy zgłoszeniu po 14.02.2024 r.

W cenie szkolenia
udział w szkoleniu dla jednej osoby, certyfikat, materiały szkoleniowe

 



WARUNKI UCZESTNICTWA

  1. Wpłaty należy dokonać przed szkoleniem na rachunek mBank S.A., nr konta:  53 1140 2004 0000 3702 8044 8473
  2. Przesłanie wypełnionego formularza jest zobowiązaniem do zapłaty.
  3. Brak dokonania płatności przed terminem szkolenia nie oznacza rezygnacji z udziału  w szkoleniu.
  4. Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa z fakturą proforma najpóźniej na 5 dni przed terminem szkolenia.
  5. Osoby, które nie odwołają pisemnie swojego udziału w terminie 5 dni przed szkoleniem lub nie wezmą udziału w szkoleniu, zostaną obciążone pełnymi kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.
  6. Firma DEWAY zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany prelegenta, zmiany miejsca szkolenia oraz do odwołania szkolenia w uzasadnionych przypadkach.
  7. Upoważniamy firmę DEWAY do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.
  8. Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa.

     

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do przyjęcia zgłoszenia. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych
w formularzu zgłoszenia przez DEWAY w związku ze zgłoszeniem na szkolenie, umieszczeniem w bazie danych firmy i przesłaniem informacji handlowej. Administratorem danych osobowych jest DEWAY z siedzibą w Warszawie, ul. Szczęśliwicka 27A/15, 02-353 Warszawa, NIP: 9482067822, REGON: 387040123, email: deway@deway.pl. Jednocześnie zastrzegam sobie prawo do wglądu, usunięcia oraz uaktualnienia umieszczonych danych.

 


 

Uważasz że to szkolenie powinno być zrealizowane jako zamknięte?
Chcesz dopasować program do potrzeb Twojej firmy?

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

 

 

MASZ  PYTANIA ?   ZADZWOŃ  LUB  WYŚLIJ  EMAIL
 

T:  +48 22 633 03 28
E:  szkolenia@deway.pl

 

 

PARTNERZY MEDIALNI

UDOSTĘPNIJ  

Copyrights© 2024 DEWAY.  Wszelkie prawa zastrzeżone.

ul. Szczęśliwicka 27A  lok. 15
02-353 Warszawa

NIP   9482067822   
REGON   387040123
DUNS   851651606

Jesteśmy członkiem

Rejestr Instytucji Szkoleniowych
2.14/00263/2020

KONFERENCJE  I  SZKOLENIA  DLA  PRAKTYKÓW