15 października 2024 r. - Online
Godz.: 10:00 - 15:00
OPIS | KORZYŚCI | ADRESACI | PROGRAM | PRELEGENCI | METODY | CENA | WARUNKI UCZESTNICTWA
OPIS SZKOLENIA
Na szkoleniu omówimy w jaki sposób praktycznie wdrożyć aktualne przepisy prawne krajowe i UE dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Przedstawimy wymagania i dokumentację dotyczącą wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością wraz z wynikami badań potwierdzających zgodność wyrobu z aktualnymi przepisami UE. Prześledzimy i przeanalizujemy problemy z jakimi spotykają się przedsiębiorcy.
KORZYŚCI
- Pokażemy Ci przykładowe dokumenty
- Rozwiążemy zgłoszone przez Ciebie problemy
- Poznasz wymagania jakie muszą spełniać wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
- Będziesz przygotowany do praktycznego zastosowania zdobytej wiedzy w badaniach migracji oraz opracowywaniu i weryfikacji wymaganych dokumentów
- Nabędziesz umiejętności interpretowania aktualnych przepisów prawa krajowego i UE dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (opakowań, elementów maszyn, materiałów do bezpośredniego i pośredniego kontaktu z żywnością)
- Powiemy Ci jak przygotować się do kontroli organów kontrolujących materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością
ADRESACI
- Producenci żywności
- Producenci, importerzy i dystrybutorzy materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (technolodzy, specjaliści, kierownicy i pracownicy służb kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności)
- Pracownicy laboratoriów wykonujących badania materiałów opakowaniowych
PROGRAM
1. Rozporządzenie ramowe (WE) nr 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- Definicja materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- Przykłady materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- Wymagania ogólne dla materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością
- Znakowanie
- Identyfikowalność (system traceability)
- Procedura udzielania zezwoleń unijnych na nowe substancje
2. Dokumenty potwierdzające zgodność materiałów do kontaktu z żywnością z przepisami UE
- Deklaracja zgodności - cel wystawienia dokumentu, aktualizacja dokumentu
- Deklaracja zgodności, dokumenty uzupełniające –informacje jakie powinny zawierać
- Deklaracja zgodności i dokumenty uzupełniające - urzędowa kontrola
- Przekazywanie deklaracji zgodności i dokumentów uzupełniających w całym łańcuchu dostaw
- Obowiązki przedsiębiorców w odniesieniu do posiadania i dysponowania deklaracją zgodności i dokumentami uzupełniającymi
- Przykłady podmiotów działających na rynku materiałów do kontaktu z żywnością, którzy pełnią różne role
3. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością z późn. zm.
- Ostatnie zmiany Rozporządzenia 10/2011 oraz planowane zmiany
- Wymagania w zakresie składu chemicznego, wykazy substancji dozwolonych do stosowania
- Limity migracji globalnej i specyficznej
- Badania migracji globalnej i specyficznej: dobór płynów modelowych i warunków badania
- Zastępcze płyny modelowe
- Dobór zakresu badań w zależności od rodzaju materiału i przeznaczenia wyrobu
- Ocena zgodności z limitami migracji i ich praktyczna interpretacja
- Substancje dodane w sposób niezamierzony (NIAS) – ocena ryzyka
- Najnowsze zmiany do rozporządzenia – nowe substancje i limity migracji
- Biotworzywa – przykłady, wymagania prawne, badania
- Wyroby melaminowe i bambusowo-melaminowe - badania
4. Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/213 z dnia 12 lutego 2018 r. w sprawie stosowania bisfenolu A w lakierach i powłokach przeznaczonych do kontaktu
z żywnością
- Limit migracji bisfenolu A, badania migracji
- Wymagania dla lakierów i powłok w zakresie migracji bisfenolu A
- Deklaracja zgodności dla materiałów powlekanych – wzór dokumentu
5. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do
kontaktu z żywnością
- System GMP w produkcji i dystrybucji opakowań żywności
- Systemy jakości
- Zasady GMP w odniesieniu do zadrukowanych opakowań żywności
6. Nowe Rozporządzenie Komisji (UE) nr 2022/1616 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych
do kontaktu z żywnością
- Zagrożenia związane ze stosowaniem tworzyw sztucznych z recyklingu do kontaktu z żywnością
- Recykling mechaniczny pokonsumenckiego PET
- Recykling z obiegu zamkniętego
- Wymagania dotyczące dokumentacji, zaleceń i znakowania
- Wymagania dotyczące dekontaminacji
- Monitorowanie i zgłaszanie poziomów zanieczyszczeń
- Procedura udzielania zezwoleń unijnych na procesy recyklingu
- Rejestr autoryzowanych procesów recyklingu
- Deklaracja zgodności
7. Wymagania dla materiałów, dla których nie określono w przepisach wymagań szczegółowych, w tym obowiązkowa dokumentacja dla
- Papieru i tektury
- Stali nierdzewnej
- Aluminium
- Szkła
- Gumy, silikonu
- Farb drukarskich, lakierów i powłok itp.
8. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 450/2009 w sprawie aktywnych i inteligentnych opakowań do żywności
- Przykłady aktywnych i inteligentnych materiałów, wymagania ogólne
- Wymagania szczegółowe, procedura uzyskiwania unijnego zezwolenia na stosowanie substancji stanowiących składnik aktywny w materiale lub wyrobie
- Opinie EFSA dotyczące m. in. podkładek absorpcyjnych pod mięso
- Deklaracja zgodności
- Znakowanie
9. Zagrożenia wynikające z migracji substancji szkodliwych dla zdrowia
- Tworzyw sztucznych
- Metali
- Papieru i tektury (w tym z makulatury – oleje mineralne)
- Farb drukarskich
- Wyrobów powlekanych powłokami organicznymi (bisfenol A)
- Wyrobów gumowych
- Wyrobów i powłok ceramicznych
- Klejów
PRELEGENCI
Przedstawiciel Polski w EFSA (Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności). Ekspert w Komisji Europejskiej ds. materiałów do kontaktu z żywnością. Opracowuje akty prawne z zakresu bezpieczeństwa materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Kierownik pracowni oceny materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego – PZH). Autor wielu publikacji naukowych.
METODY SZKOLENIA
(tylko dla formuły online)
- Webinarium (transmisja audio-wideo) odbywa się w czasie rzeczywistym w oparciu o popularne narzędzia np. Zoom, ClickMeeting, Teams
- Bez wychodzenia z domu
- Możliwość zadawania pytań ekspertowi
- By uczestniczyć w szkoleniu wystarczy dostęp do stabilnego łącza internetowego
- Nie jest wymagana instalacja dodatkowego oprogramowania
Sposób postępowania
- Osoby zainteresowane uczestnictwem w szkoleniu przesyłają zgłoszenie przez formularz online
- Dzień przed terminem rozpoczęcia spotkania, wysyłamy do Państwa indywidualny link do zajęć i materiały szkoleniowe
- W dniu szkolenia o wskazanej godzinie uczestnicy logują się wykorzystując przesłany wcześniej link
- Po zakończonym szkoleniu przesyłamy Państwu certyfikat uczestnictwa
CENA SZKOLENIA
799 zł netto + 23% VAT za osobę przy zgłoszeniu do 1.10.2024 r.
899 zł netto + 23% VAT za osobę przy zgłoszeniu po 1.10.2024 r.
W cenie szkolenia
udział w szkoleniu dla jednej osoby, certyfikat, materiały szkoleniowe
WARUNKI UCZESTNICTWA
- Wpłaty należy dokonać przed szkoleniem na rachunek mBank S.A., nr konta: 53 1140 2004 0000 3702 8044 8473
- Przesłanie wypełnionego formularza jest zobowiązaniem do zapłaty.
- Brak dokonania płatności przed terminem szkolenia nie oznacza rezygnacji z udziału w szkoleniu.
- Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa z fakturą proforma najpóźniej na 5 dni przed terminem szkolenia.
- Osoby, które nie odwołają pisemnie swojego udziału w terminie 5 dni przed szkoleniem lub nie wezmą udziału w szkoleniu, zostaną obciążone pełnymi kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.
- Firma DEWAY zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany prelegenta, zmiany miejsca szkolenia oraz do odwołania szkolenia w uzasadnionych przypadkach.
- Upoważniamy firmę DEWAY do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.
- Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa.
Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do przyjęcia zgłoszenia. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych
w formularzu zgłoszenia przez DEWAY w związku ze zgłoszeniem na szkolenie, umieszczeniem w bazie danych firmy i przesłaniem informacji handlowej. Administratorem danych osobowych jest DEWAY z siedzibą w Warszawie, ul. Szczęśliwicka 27A/15, 02-353 Warszawa, NIP: 9482067822, REGON: 387040123, email: deway@deway.pl. Jednocześnie zastrzegam sobie prawo do wglądu, usunięcia oraz uaktualnienia umieszczonych danych.
Uważasz że to szkolenie powinno być zrealizowane jako zamknięte?
Chcesz dopasować program do potrzeb Twojej firmy?
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI
MASZ PYTANIA ? ZADZWOŃ LUB WYŚLIJ EMAIL
T: +48 22 633 03 28
E: szkolenia@deway.pl
PARTNERZY MEDIALNI