ZGŁOSZENIE ONLINE

02 grudnia 2025

ETYKIETOWANIE ŻYWNOŚCI, ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM WARTOŚCI ODŻYWCZEJ - prawo i praktyka

 

 

2 grudnia 2025 r. - Online
Godz.: 9:00 - 15:00

 



OPIS  |  KORZYŚCI  |  ADRESACI  |  PROGRAM  |  PRELEGENCI  |  METODY  |  CENA  |  WARUNKI UCZESTNICTWA

 


OPIS

Omówimy min. wymagania prawne dotyczące etykietowania żywności, ze szczególnym uwzględnieniem wartości odżywczej, poszerzone o analizę przykładowych opakowań pod kątem prawidłowej informacji żywieniowej (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności oraz wytyczne Komisji Europejskiej dotyczące zakresów tolerancji ilości deklarowanych na etykiecie składników odżywczych oraz zasad zaokrąglania.
 



KORZYŚCI

  • Dowiesz się jakie są wymagania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE
  • Będziesz znał zagadnienia systemu znakowania żywności, w tym RWS
  • Na wybranych przykładach przedstawimy Ci sposoby obliczania wartości energetycznej oraz określania wartości odżywczej produktów spożywczych w celu przygotowania prawidłowej informacji żywieniowej na opakowaniu, w tym m.in. pozyskiwanie danych, źródła danych, obliczanie wartości odżywczej produktów złożonych na wybranych przykładach
  • Będziesz wiedział jak interpretować najnowsze przepisy
  • Pokażemy co zrobić, gdy brakuje danych o zawartości składników odżywczych niektórych surowcach
  • Omówimy podawanie informacji żywieniowej w przypadku środków spożywczych z dodatkiem witamin, składników mineralnych i innych substancji oraz produktów z oświadczeniem żywieniowym lub zdrowotnym
  • Powiemy Ci o istotnych zmianach w wymaganiach prawnych
  • Pokażemy, jak przygotować etykietę
  • Poznasz obliczenia na podstawie receptur

 



ADRESACI

  • Producenci i dystrybutorzy żywności
  • Organy urzędowej kontroli żywności

 



PROGRAM

  1. Wymagania prawne
    •    Informacje na temat żywności
    •    Informacja obowiązkowa i dobrowolna
    •    Informacja o wartości odżywczej – wymagania i formy prezentacji
    •    Informacja o wartości odżywczej produktów wzbogacanych
    •    Informacja o wartości odżywczej produktów z oświadczeniami żywieniowymi
     
  2. Zasady zaokrąglania oraz zakresy tolerancji a deklaracja zawartości składników odżywczych na opakowaniu
     
  3. Nowości w przepisach prawnych
     
  4. Znakowanie wartością odżywczą na froncie opakowania (front-of-pack nutrition labelling – FOPNL) – co dalej?
     
  5. Inne informacje na opakowaniach, np.: „vegetarian”, „vegan” „bez laktozy”
     
  6. Błędy w informacji o żywności na etykietach, stronach internetowych sklepów sprzedających artykuły spożywcze na odległość – studium przypadku
     
  7. Sposoby określania wartości odżywczej produktów do celów znakowania
    •    Analiza chemiczna żywności;
    •    Wykorzystanie ogólnie dostępnych i zaakceptowanych danych (bazy danych oraz tabele składu i wartości odżywczej żywności)
    •    Obliczenia na podstawie znanych lub rzeczywistych wartości średnich użytych składników (obliczenia na podstawie receptur)
     
  8. Q&A - pytania i odpowiedzi

 



PROWADZĄCY

Ekspert z ponad 20 letnim stażem, pracownik Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego ( dawniej Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie ).
Zawodowo zajmuje się przede wszystkim szeroko pojętymi zagadnieniami dotyczącymi wartości odżywczej żywności. Współtwórca i współautor polskich Tabel składu i wartości odżywczej żywności oraz polskiej bazy danych składu i wartości odżywczej żywności.
Członek w grupach roboczych Komisji Europejskiej i Rady Unii Europejskiej oraz Członek Normalizacyjnej Komisji Problemowych PKN. Autor wielu publikacji branżowych. 
 



METODY SZKOLENIA

- Webinarium (transmisja audio-wideo) odbywa się w czasie rzeczywistym w oparciu o popularne narzędzia  np. Zoom, ClickMeeting, Teams
- Bez wychodzenia z domu
- Możliwość zadawania pytań ekspertowi
- By uczestniczyć w szkoleniu wystarczy dostęp do stabilnego łącza internetowego
- Nie jest wymagana instalacja dodatkowego oprogramowania


Sposób postępowania
- Osoby zainteresowane uczestnictwem w szkoleniu przesyłają zgłoszenie przez formularz  online
- Dzień przed terminem rozpoczęcia spotkania, wysyłamy do Państwa link  do zajęć i materiały szkoleniowe
- W dniu szkolenia o wskazanej godzinie uczestnicy logują się wykorzystując przesłany wcześniej link
- Po zakończonym szkoleniu przesyłamy Państwu certyfikat uczestnictwa

 



CENA SZKOLENIA

790 zł netto + 23% VAT za osobę przy zgłoszeniu do 25.11.2025 r.
890 zł netto + 23% VAT za osobę przy zgłoszeniu po 25.11.2025 r.

W cenie szkolenia
Udział w szkoleniu dla jednej osoby, certyfikat, materiały szkoleniowe

 



WARUNKI UCZESTNICTWA

  1. Wpłaty należy dokonać przed szkoleniem na rachunek mBank S.A., nr konta:  53 1140 2004 0000 3702 8044 8473
  2. Przesłanie wypełnionego formularza jest zobowiązaniem do zapłaty.
  3. Brak dokonania płatności przed terminem szkolenia nie oznacza rezygnacji z udziału  w szkoleniu.
  4. Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa z fakturą proforma najpóźniej na 5 dni przed terminem szkolenia.
  5. Osoby, które nie odwołają pisemnie swojego udziału w terminie 5 dni przed szkoleniem lub nie wezmą udziału w szkoleniu, zostaną obciążone pełnymi kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.
  6. Firma DEWAY zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany prelegenta, zmiany miejsca szkolenia oraz do odwołania szkolenia w uzasadnionych przypadkach.
  7. Upoważniamy firmę DEWAY do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.
  8. Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa 

     

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do przyjęcia zgłoszenia. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych
w formularzu zgłoszenia przez DEWAY w związku ze zgłoszeniem na szkolenie, umieszczeniem w bazie danych firmy i przesłaniem informacji handlowej. Administratorem danych osobowych jest DEWAY z siedzibą w Warszawie, ul. Szczęśliwicka 27A/15, 02-353 Warszawa, NIP: 9482067822, REGON: 387040123, email: deway@deway.pl. Jednocześnie zastrzegam sobie prawo do wglądu, usunięcia oraz uaktualnienia umieszczonych danych.

 


 

Uważasz że to szkolenie powinno być zrealizowane jako zamknięte?
Chcesz dopasować program do potrzeb Twojej firmy?

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

 

 

MASZ  PYTANIA ?   ZADZWOŃ  LUB  WYŚLIJ  EMAIL
 

T:  +48 22 633 03 28
E:  szkolenia@deway.pl

UDOSTĘPNIJ 

Copyrights© 2024 DEWAY.  Wszelkie prawa zastrzeżone.

ul. Szczęśliwicka 27A  lok. 15
02-353 Warszawa

NIP   9482067822   
REGON   387040123
DUNS   851651606

Jesteśmy członkiem

Rejestr Instytucji Szkoleniowych
2.14/00263/2020

KONFERENCJE  I  SZKOLENIA  DLA  PRAKTYKÓW