Jesteśmy członkiem

Rejestr Instytucji Szkoleniowych
2.14/00263/2020

deway@deway.pl

+ 48 22 633 03 28

ul. Szczęśliwicka 27A  lok. 15
02-353 Warszawa

NIP   9482067822   
REGON   387040123
DUNS   851651606

Copyrights© 2002 - 2021 DEWAY
Wszelkie prawa zastrzeżone.

UDOSTEPNIJ 
 

24 listopada 2021r. - Warszawa/Online
Godz.: 10:00 - 16:00

 



OPIS  |  KORZYŚCI  |  ADRESACI  |  PROGRAM  |  PRELEGENCI  |  METODY  |  CENA  |  WARUNKI UCZESTNICTWA

 


OPIS SZKOLENIA

Na szkoleniu omówimy w jaki sposób praktycznie wdrożyć aktualne przepisy prawne krajowe i UE dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Przedstawimy wymagania i dokumentację dotyczącą wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością wraz z wynikami badań potwierdzających zgodność wyrobu z aktualnymi przepisami UE. Prześledzimy i przeanalizujemy problemy z jakimi spotykają się przedsiębiorcy.

 



KORZYŚCI

  • Pokażemy Ci przykładowe dokumenty
  • Rozwiążemy  zgłoszone przez Ciebie problemy
  • Poznasz wymagania jakie muszą spełniać wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
  • Będziesz przygotowany  do praktycznego zastosowania zdobytej wiedzy w badaniach migracji oraz opracowywaniu i weryfikacji wymaganych dokumentów 
  • Nabędziesz umiejętności interpretowania aktualnych przepisów prawa krajowego i UE dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (opakowań, elementów maszyn, materiałów do bezpośredniego i pośredniego kontaktu z żywnością)
  • Powiemy Ci jak przygotować się do kontroli organów kontrolujących materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością

 



ADRESACI

  • Producenci żywności
  • Producenci, importerzy i dystrybutorzy materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (technolodzy, specjaliści, kierownicy i pracownicy służb kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności)
  • Pracownicy laboratoriów wykonujących badania materiałów opakowaniowych

 



PROGRAM

  1. Zagrożenia wynikające z migracji substancji szkodliwych dla zdrowia z:
    - Tworzyw sztucznych
    - Metali
    - Papieru i tektury (w tym z makulatury)
    - Zadrukowanych opakowań
    - Wyrobów powlekanych powłokami organicznymi i nieorganicznymi
    - Wyrobów gumowych
    - Wyrobów ceramicznych i szklanych
    - Farb drukarskich, lakierów, klejów
     
  2. Rozporządzenie ramowe (WE) nr 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
    - Definicja materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
    - Przykłady materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
    - Wymagania ogólne dla materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością
    - Znakowanie
    - Deklaracja zgodności
    - Dentyfikowalność (system traceability)
     
  3. Dokumenty potwierdzające zgodność materiałów do kontaktu z żywnością z przepisami UE
    - Deklaracja zgodności - cel wystawienia dokumentu, aktualizacja dokumentu
    - Deklaracja zgodności i dokumenty uzupełniające - urzędowa kontrola
    - Deklaracja zgodności, dokumenty uzupełniające – przykładowe dokumenty, informacje jakie powinny zawierać
    - Przekazywanie deklaracji zgodności i dokumentów uzupełniających w całym łańcuchu dostaw
    - Obowiązki przedsiębiorców w odniesieniu do posiadania i dysponowania deklaracją zgodności i dokumentami uzupełniającymi 
    - Przykłady podmiotów działających na rynku materiałów do kontaktu z żywnością, którzy pełnią różne role na rynku
     
  4. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością z najnowszymi zmianami:
    - Ostatnie zmiany Rozporządzenia 10/2011
    - Wymagania w zakresie składu chemicznego, wykazy substancji dozwolonych do stosowania
    - Badania migracji globalnej i specyficznej: dobór płynów modelowych i warunków badania
    - Zastępcze płyny modelowe
    - Dobór zakresu badań w zależności od rodzaju materiału i przeznaczenia wyrobu;
    - Ocena zgodności z limitami migracji i ich praktyczna interpretacja
    - Substancje dodane w sposób niezamierzony (NIAS) – ocena ryzyka
    - Najnowsze zmiany do rozporządzenia – nowe substancje i limity migracji
    - Biotworzywa – przykłady, wymagania prawne, badania
    - Wyroby melaminowe i bambusowo-melaminowe - badania
     
  5. Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/213 z dnia 12 lutego 2018 r. w sprawie stosowania bisfenolu A w lakierach i powłokach przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz zmieniające rozporządzenie (UE) nr 10/2011 w odniesieniu do stosowania tej substancji w materiałach z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością:
    - Nowy limit migracji bisfenolu A dla tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością
    - Nowe wymagania dla lakierów I powłok w zakresie migracji bisfenolu A i deklaracji zgodności
    - Nowe wymagania w zakresie migracji bisfenolu A z wyrobów przeznaczonych dla niemowląt i dzieci
     
  6. Wymagania dla materiałów, dla których nie określono w przepisach wymagań szczegółowych, w tym obowiązkowa dokumentacja i zagrożenia dla:
    - Stali nierdzewnej;
    - Aluminium;
    - Szkła;
    - Gumy, silikonu;
    - Farb drukarskich, lakierów i powłok itp.
     
  7. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
    - System GMP w produkcji i dystrybucji opakowań żywności
    - Zasady GMP w odniesieniu do zadrukowanych opakowań żywności
     
  8. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 282/2008 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością
    - Zagrożenia związane ze stosowaniem tworzyw sztucznych z recyklingu do kontaktu z żywnością
    - Deklaracja zgodności dla materiałów opakowaniowych wyprodukowanych z tworzyw sztucznych z recyklingu
    - Procedura udzielania zezwoleń unijnych na procesy recyklingu tworzyw sztucznych z przeznaczeniem do stosowania w produkcji opakowań żywności
     
  9. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 450/2009 w sprawie aktywnych i inteligentnych opakowań do żywności
    - Przykłady aktywnych i inteligentnych materiałów, wymagania ogólne
    - Wymagania szczegółowe, procedura uzyskiwania unijnego zezwolenia na stosowanie substancji stanowiących składnik aktywny w materiale lub wyrobie
    - Najnowsze opinie EFSA dotyczących m. in. podkładek absorpcyjnych pod mięso
    - Planowana zmiana rozporządzenia nr 450/2009, ustanowienie unijnego wykazu substancji dozwolonych do stosowania w aktywnych
       i inteligentnych materiałach
    - Wymagane dokumenty potwierdzające zgodność wyrobu z przepisami
    - Znakowanie
     
  10. Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ograniczenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko 
    - Przykłady wyrobów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych objęte zakresem projektu dyrektywy
    - Materiały alternatywne dla wyrobów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych
    - Najważniejsze postanowienia projektu dyrektywy istotne dla sektora spożywczego

 



PRELEGENCI

Przedstawiciel Polski w EFSA (Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności). Ekspert w Komisji Europejskiej ds. materiałów do kontaktu z żywnością. Opracowuje akty prawne z zakresu bezpieczeństwa materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Kierownik pracowni oceny materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego – PZH). Autor wielu publikacji naukowych.
 



METODY SZKOLENIA
(tylko dla formuły online)

- Webinarium (transmisja audio-wideo) odbywa się w czasie rzeczywistym w oparciu o popularne narzędzia  np. Zoom, ClickMeeting, Teams
- Bez wychodzenia z domu
- Możliwość zadawania pytań ekspertowi
- By uczestniczyć w szkoleniu wystarczy dostęp do stabilnego łącza internetowego
- Nie jest wymagana instalacja dodatkowego oprogramowania


Sposób postępowania
- Osoby zainteresowane uczestnictwem w szkoleniu przesyłają zgłoszenie emailem lub przez formularz  online
- Dzień przed terminem rozpoczęcia spotkania, wysyłamy do Państwa: indywidualny kod dostępu, link  do zajęć i materiały szkoleniowe
- W dniu szkolenia o wskazanej godzinie uczestnicy logują się wykorzystując przesłany wcześniej link  i kod dostępu
- Po zakończonym szkoleniu przesyłamy Państwu certyfikat uczestnictwa

 



CENA SZKOLENIA

699 zł netto + 23% VAT za osobę przy zgłoszeniu do 10.11.2021 r.
799 zł netto + 23% VAT za osobę przy zgłoszeniu po 10.11.2021 r.

W cenie szkolenia
Stacjonarne: udział w szkoleniu dla jednej osoby, lunch, przerwy kawowe, certyfikat, materiały szkoleniowe
Online: udział w szkoleniu dla jednej osoby, certyfikat, materiały szkoleniowe w .pdf

 



WARUNKI UCZESTNICTWA

  1. Wpłaty należy dokonać przed szkoleniem na rachunek mBank S.A., nr konta:  53 1140 2004 0000 3702 8044 8473
  2. Przesłanie wypełnionego formularza jest zobowiązaniem do zapłaty.
  3. Brak dokonania płatności przed terminem szkolenia nie oznacza rezygnacji z udziału  w szkoleniu.
  4. Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa z fakturą proforma najpóźniej na 5 dni przed terminem szkolenia.
  5. Osoby, które nie odwołają pisemnie swojego udziału w terminie 5 dni przed szkoleniem lub nie wezmą udziału w szkoleniu, zostaną obciążone pełnymi kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.
  6. Firma DEWAY zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany prelegenta, zmiany miejsca szkolenia oraz do odwołania szkolenia w uzasadnionych przypadkach.
  7. Upoważniamy firmę DEWAY do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.
  8. Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa.

     

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do przyjęcia zgłoszenia. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych
w formularzu zgłoszenia przez DEWAY w związku ze zgłoszeniem na szkolenie, umieszczeniem w bazie danych firmy i przesłaniem informacji handlowej. Administratorem danych osobowych jest DEWAY z siedzibą w Warszawie, ul. Szczęśliwicka 27A/15, 02-353 Warszawa, NIP: 9482067822, REGON: 387040123, email: deway@deway.pl. Jednocześnie zastrzegam sobie prawo do wglądu, usunięcia oraz uaktualnienia umieszczonych danych.

 


 

Uważasz że to szkolenie powinno być zrealizowane jako zamknięte?
Chcesz dopasować program do potrzeb Twojej firmy?

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

 

 

MASZ  PYTANIA ?   ZADZWOŃ  LUB  WYŚLIJ  EMAIL
 

T:  +48 22 633 03 28
E: szkolenia@deway.pl

Bezpieczeństwo zdrowotne opakowań do kontaktu z żywnością - kluczowe aspekty prawne w 2021 r.

24 listopada 2021

ZGŁOSZENIE PDF

ZGŁOSZENIE ONLINE